Ontheemde kinderen en wezen die eerst weinig hoop hadden, bloeien nu op in de middelbare school Mama Kevina van het Wereld Kinder Fonds in Oeganda. De leerlingen zijn tussen de 11 en 24 jaar oud. De meesten van hen komen uit het noorden van Oeganda, waar ze getroffen zijn door aanhoudende oorlogen, overstromingen en HIV/AIDS. De ouders van veel leerlingen zijn gedood door rebellen of zijn overleden aan AIDS, waardoor een groot aantal kinderen wees is geworden. Veel jongens werden gedwongen om kindsoldaat te worden en grote aantallen kinderen werden gescheiden van hun families toen ze van dorp tot dorp trokken, op zoek naar een toevluchtsoord.

“Veel leerlingen hier hebben in hun leven voor meer problemen en uitdagingen gestaan dan de meeste mensen in tien levens. Ieder van hen is een prachtig bewijs van hoe overleving eruitziet”, zegt Doug Kendrick, programmadirecteur van het Wereld Kinder Fonds.

De campus van de school in de buurt van de stad Tororo in het oosten van Oeganda ligt op vijf are grasland in een plattelandsgebied. De school zorgt voor onderwijs en onderdak voor het grootste deel van de leerlingen. De meeste leerlingen zijn wees of vluchteling in eigen land of komen uit een ernstig verarmd milieu.

Voordat de samenwerking met het WKF tot stand kwam had de school, die eigendom was van de Little Sisters of Saint Francis, dringend behoefte aan een partner voor humanitaire hulp. De bestuurders hadden maar beperkte financiële middelen tot hun beschikking om hun leerlingen, die nergens anders terecht zouden kunnen als de school zou sluiten, te eten te geven, onderdak te bieden en les te geven.

In 2012 deed het Wereld Kinder Fonds de toezegging om de lopende maandelijkse exploitatiekosten van de school te dragen en om de dringend noodzakelijke verbeteringen aan de campus en de infrastructuur van de school te financieren.

Het WKF voorziet de kinderen en de leraren van voedzame maaltijden en betaalt de salarissen van het personeel. Daarnaast betaalde het WKF ook een ambitieuze uitbreiding van de school met onder meer vier nieuwe gebouwen bestaande uit klaslokalen, een nieuwe eetzaal en twee nieuwe slaapgebouwen, één voor jongens en één voor meisjes.

Het kleine hutje met een houten frame en golfplaten is vervangen door een nieuwe, hygiënische keuken. Met de nieuwe eetzaal hebben de leerlingen ook een ruimte gekregen waar ze bij elkaar kunnen komen. En ze hoeven nu niet meer buiten op de grond in de volle zon of in de regen te eten. 

In de slaapgebouwen staan nieuwe bedden met matrassen en muskietennetten, die in de plaats gekomen zijn van driepersoons stapelbedden zonder beddengoed. De verbeteringen bestaan onder meer uit goede sanitaire voorzieningen en een eigen tafeltje voor iedere leerling in de klaslokalen, een van de eisen van de Oegandese Nationale Examencommissie. Het voorbereiden van oudere leerlingen op de nationale examens is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma van de school.

De school heeft nu computers en laboratoriumapparatuur voor biologielessen. De leerlingen hebben boeken en schoolspullen en de leraren hebben goede lesmaterialen. Er is echter voortdurend behoefte aan nieuwe boeken, schoolspullen en computers op de school.

De school heeft ook een verpleegster kunnen aannemen en dankzij de blijvende financiële steun van het WKF kan de kliniek medicijnen en medische benodigdheden aanschaffen. Als er nu leerlingen ziek worden, kunnen ze op de campus worden behandeld.

Volgens Kendrick hebben de verbeteringen het onderwijsniveau aanzienlijk verhoogd. De prestaties van de school zijn erkend in de nationale krant van Oeganda en dat heeft geleid tot een stijging van het aantal bij de school ingeschreven leerlingen uit gezinnen die het schoolgeld kunnen betalen. De toename van het aantal betalende leerlingen die voor de school kiezen vanwege de leerprestaties, stelt de school in staat de kansarmen te blijven dienen en tegelijkertijd meer zelfvoorzienend te worden.

“Ik zal niet vergeten wat het Wereld Kinder Fonds heeft gedaan”, zegt schooldirecteur Zuster Clare. “Het is een grote doorbraak in het veranderen van de levens van kwetsbare en kansarme kinderen.”

De omringende gemeenschap profiteert ook van de positieve effecten van de school. Het succes van de school heeft in de gemeenschap voor een positieve houding tegenover onderwijs gezorgd. Onderwijs is meer in trek en wordt meer gewaardeerd dan voorheen. 

Dankzij de school zijn de sociale diensten ook uitgebreid en daar profiteert de hele gemeenschap van. De lokale overheid heeft de weg naar de school verbeterd en daardoor is het gebied zelfs in het regenseizoen toegankelijk. De kleine criminaliteit is afgenomen doordat de plaatselijke jeugd overdag niet meer doelloos rondhangt.

Bovendien zijn leraren in opleiding van diverse onderwijsinstellingen in Oeganda nu geïnteresseerd in een stage op de school. De leerlingen van de Mama Kevina school van het WKF staan bekend om hun discipline en motivatie om te leren en daarom begint de school een magneet te worden voor jonge leraren die op zoek zijn naar kansen.

“Wij geloven in deze kinderen en in hun toekomst. Doordat wij hen steunen bij het verwezenlijken van hun doelstellingen, zullen ze anderen ook onderwijzen en beïnvloeden. Bovenal willen wij dat onze leerlingen weten dat ze niet alleen zijn. Ze hebben ons geïnspireerd en het is een voorrecht om onze steun, vriendschap en begeleiding te kunnen aanbieden”, zegt Kendrick.