Het Wereld Kinder Fonds helpt deze kinderen en nog vele anderen in Oekraïne via zijn netwerk van weeshuizen en familietehuizen waar meer dan 1200 kinderen verblijven. "Ons uiteindelijke doel is om deze kinderen voor te bereiden op een gelukkig leven in een permanent gezin waar ze kunnen blijven", zegt programmadirecteur Slavik. Nieuwe kinderen die worden opgenomen in het WKF-programma, gaan eerst naar een kamp aan zee. Het personeel beoordeelt de sterke en zwakke punten van ieder kind, kijkt of er sprake is geweest van misbruik en begint vertrouwen op te bouwen door middel van sport, kunst en door tijd met elkaar door te brengen.

"Sommige kinderen die bij ons komen, hebben zelfs nog nooit in een bed geslapen", zegt een medewerker.

Daarna gaan de kinderen naar een rehabilitatiehuis. Terwijl ze in het groepstehuis verblijven, delen ze een kamer met kinderen van dezelfde leeftijd die soortgelijke ervaringen hebben. Veel van de kinderen hebben maar weinig onderwijs genoten. Ieder kind krijgt een op maat gemaakt onderwijsprogramma om sneller resultaten te halen die bij zijn of haar leeftijd passen. De doelen omvatten ook emotionele en fysieke genezing en herstel. Daarnaast hebben de kinderen vaak geen geboorteakte of zijn niet geregistreerd en de medewerkers doorlopen het juridische proces om ieder kind weer een persoonlijke achtergrond en documenten te geven.

Als een kind eenmaal is gestabiliseerd, gaat het naar een ‘gemengd gezin’ dat bestaat uit twee huisouders en maximaal acht andere weeskinderen. In elke fase van het programma leren kinderen levensvaardigheden om ze voor te bereiden op de opname in een nieuw gezin. Broers en zussen worden altijd bij elkaar gehouden, ook wanneer ze in een permanent gezin worden geplaatst. Wanneer kinderen met succes naar permanente gezinnen gaan, wordt hun plaats in het 'gezinshuis' ingenomen door een ander weeskind.

"We zorgen voor blije kinderen met nieuwe levensverhalen", zegt programmadirecteur Slavik. "De resultaten van het programma blijken duidelijk als je naar de vooruitgang van de kinderen kijkt."

Dit door het WKF gesteunde programma heeft twee presidentiële onderscheidingen gekregen. De president van Oekraïne heeft het programma bezocht en had een ontmoeting met de directie en hij werd rondgeleid door de faciliteiten.