Het door het WKF ondersteunde programma in en rond Lusaka in Zambia biedt onderwijsmogelijkheden in combinatie met een dagelijkse, uitgebalanceerde en voedzame maaltijd aan ongeveer 350 kinderen op een lokale school. Zonder steun van het WKF zouden deze kinderen niet naar school kunnen. De meesten van hen hebben ouders met een laag inkomen of helemaal geen ouders. Het voedsel dat tijdens de lunch wordt verstrekt, is levensreddend voor families met weinig geld en voor weeskinderen. De meesten van deze kinderen worden door de overheid als 'kwetsbaar' beschouwd, wat zich vertaalt in ondervoeding, ziekte, aandoeningen en overlijden.

De dagelijkse maaltijd die wij serveren bestaat uit enchima (maïs), wat vlees (kip, kapenta (vis) of sojablokjes) en wat groente, soep of bonen. De maaltijdplannen zijn zo opgesteld dat de kinderen gevarieerd eten krijgen, al serveren we enchima dagelijks. De ene dag serveren wij bijvoorbeeld kip, de andere dag vis en op weer een andere dag soja, en verschillende kruiden en groenten. We kunnen een kind een uitgebalanceerde maaltijd geven voor minder dan één Amerikaanse dollar per dag.

Volgens Connie Keating, onze lokale partner in Zambia, is meer dan 50% van de kinderen die aan het programma deelnemen wees. Veel van de kinderen die deelnemen, worden aanvankelijk gemotiveerd door de voedzame maaltijd die we verstrekken. Voor de meeste kinderen is dat het enige voedsel dat ze regelmatig krijgen. Volgens Keating stoppen veel van de kinderen in het programma vaak een beetje van het eten in hun zak om het mee te nemen voor jongere broertjes of zusjes die nog te jong zijn om mee te doen of op de wachtlijst staan.

Het gebied in Lusaka waar het programma loopt, heeft een geschatte werkloosheid van 80%. Het staat bekend als een gebied waar veel chronische ondervoeding voorkomt. De meeste mensen hier leven van minder dan één Amerikaanse dollar per dag. Als ze geluk hebben, eten ze één keer per dag.

Om naar de school te rijden, heb je een truck met vierwielaandrijving nodig. Met een gewone auto lukt het niet om door de diepe sporen in de onverharde wegen te manoeuvreren.

De meeste wegen in Lusaka zijn onverhard en zitten vol gaten. Er moet langzaam en voorzichtig gereden worden. Als het droog is zitten de wegen vol sporen en zijn ze stoffig en vies. Als het regent staan ze onder water en zijn ze modderig.

De overgrote meerderheid van de bevolking woont in smerige hutten zonder water, sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Geen licht of warmte op de koude winteravonden en geen koelsysteem in de lange, hete zomer.

De impact van het schoolvoedselprogramma is enorm en het is zeer succesvol. "Wij zien verbeteringen in het aantal kinderen dat naar school gaat, de oplettendheid in de klas en betere schoolprestaties", zegt Keating. "Maar we hebben hulp nodig. Er zijn honderden hongerige kinderen die wachten op een kans om naar onze school te mogen om te leren en om elke dag wat te eten te krijgen."

In Zambia blijven de kosten van voedsel stijgen, wat een grote druk legt op schoolaanmeldingen en de wachtlijst van kinderen die die ene maaltijd per dag in ons programma hard nodig hebben.

Vraag meer informatie aan over hoe u donateur kan worden. Voed hongerige kinderen in Zambia. Verander de wereld. Met één kind tegelijk.